Odchudzające właściwości płatków owsianych

płatki owsiane błyskawiczne Melvit

Zboże owsa i przetwory, jakie się z niego wykonuje stanowią bardzo wartościowe źródło wielu wartości odżywczych. Owies uprawiano w północnej i środkowej Europie już w latach 1800 – 1700 p.n.e, a w średniowieczu, owsianka była podstawowym pokarmem mieszkańców kontynentu Europejskiego. Współcześnie korzyści wynikające z jej regularnego spożywania doceniają zarówno lekarze, sportowcy, jak i kobiety, dbające o figurę. Co sprawia, że owies jest tak cennym produktem dla osób, które pragną pozbyć się zbędnych kilogramów?

Wartości odżywcze owsa

Owies to zboże będące najbogatszym źródłem białka i zawierające najlepszy zestaw aminokwasów (w połączeniu z mlekiem dostarcza do organizmu wszystkich aminokwasów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu). Owies zawiera również dużą ilość witaminy B, która wpływa korzystnie na pamięć i koncentrację, oraz takich pierwiastków jak magnez i żelazo. Ponadto substancje zawarte w owsie przeciwdziałają zmęczeniu, rozdrażnieniu i stanom depresyjnym.

Płatki owsiane to także niezwykle bogate źródło błonnika rozpuszczalnej frakcji tzw. beta-glukanu, który poprzez wytworzenie żelu, odpornego na działanie enzymów trawiennych, skutecznie osłania przewód pokarmowy i wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu LDL we krwi. Posiada także właściwości prebiotyczne. W rezultacie działania bakterii probiotycznych, zostają uwolnione kwasy organiczne, które wspierają funkcjonowania układu odpornościowego i jelita grubego.

Jednocześnie owies charakteryzuje się dużą zawartością tłuszczu w porównaniu do innych zbóż. Tłuszcz ten jest jednak wartościowy dla organizm, gdyż zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które odgrywają znaczącą rolę w profilaktyce i leczeniu miażdżycy oraz dbają o właściwe nawilżenie skóry od wewnątrz.

Właściwości odchudzające owsa

Zawarte w płatkach owsianych włókno pokarmowe tworzy swego rodzaju kleik, który powoduje uczucie sytości w żołądku. Z kolei, dzięki właściwościom rozpuszczalnego włókna, następuje poprawa metabolizmu, a z organizmu usunięte zostają zbędne produkty przemiany materii. Włókno to reguluje także poziom cukru we krwi, a dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu płatków owsianych, węglowodany są wolno uwalniane do krwiobiegu, co stanowi stabilne źródło glukozy i zapobiega napadom głodu. Ponadto płatki owsiane zapewniają większą wytrzymałość i poprawiają sprawność fizyczną.

Płatki owsiane są dostępne w następujących wariantach:

Dodaj komentarz